Jak zapewne wiecie, przechowywanie kosmetyków jest bardzo ważne ze względu na ich działanie, właściwości i składniki. To w końcu przekłada się na kondycję włosów i skóry. Dlatego dziś zaprezentuję wam, w jaki sposób przechowuję swoje trzy produkty do pielęgnacji: olejek kokosowy, olejek lniany i oliwę z oliwek. Zapraszam do lektury.
Odpowiednie przechowywanie olejków
Olejki kosmetyczne, tak jak inne produkty do pielęgnacji włosów, skóry lub paznokci, muszą być odpowiednio przechowywane. Po co? Choćby po to, żeby się nie popsuły, nie straciły swoich właściwości i nam nie zaszkodziły. Dlatego swoim kosmetykom należy zapewnić właściwe warunki. Nie mogą być narażone na działanie światła (naturalnego i sztucznego), wilgoci, skrajnych temperatur i powietrza. W przeciwnym wypadku olejki zjełczeją, będą miały brzydki zapach, stracą kolor, a co najgorsze mogą negatywnie wpłynąć na nasze włosy lub naszą skórę.
Jak przechowywać olejek kokosowy?
Olejek kokosowy jest zaliczany do olejów nieschnących, co oznacza, że jest bardzo stabilny, jeśli chodzi o przechowywanie. A wszystko za sprawą składu – zawiera około 80% nasyconych kwasów tłuszczowych. Olejek kokosowy można zatem trzymać w kuchni lub w łazience. Temperatura jego topnienia to około 25 stopni Celsjusza, więc nie musisz się przejmować, że produkt się rozpuści. Ważne jest, żeby olejek kokosowy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu z daleka od wilgoci i światła.
Jak przechowywać olejek lniany?
Olejek lniany jest olejem schnącym. Zawiera więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni z niego produkt bardzo wrażliwy na zewnętrzne czynniki. Dlatego pod wpływem temperatury, powietrza i światła olejek lniany ulega szybkiemu rozkładowi. Z tego powodu ten produkt należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, np. lodówce. Pamiętaj, że podczas przechowywania olejek lniany może zmętnieć – jest to proces naturalny. Najlepiej zużyć go w przeciągu trzech lub czterech tygodni.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Oliwa z oliwek składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz w mniejszej ilości z nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Taka mieszanka powoduje, że produkt jest wrażliwa na czynniki zewnętrzne. Warto także podkreślić, że oliwa z oliwek jest zaliczana do olejów nieschnących, nie ulega więc przeterminowaniu. Ma jednak datę ważności, a odpowiednio przechowywana na długo zachowuje wartości odżywcze. Najbardziej szkodzą jej światło i powietrze, dlatego trzeba trzymać ją w ciemnej butelce, w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza.
Dodaj komentarz