Werbena cytrynowa. Jak wykorzystać ją w pielęgnacji skóry i włosów?

Cześć!

Każda z nas wie, że rośliny mają ogromną moc leczenia organizmu oraz są pomocne w pielęgnacji skóry i włosów. Podobnie jest z werbeną cytrynową. Ta niepozorna bylinka o charakterystycznym zapachu może zdziałać cuda, a naszemu organizmowi dać wiele dobrego. Sprawdź, jak działa i w jaki sposób możesz ją zastosować w codziennej pielęgnacji.

Poznaj werbenę cytrynową

Werbena cytrynowa jest rośliną stosowaną jako środek leczniczy, przyprawa kuchenna i składnik kosmetyków. Przywieziono ją z Chile jako środek na gorączkę. Potem odkryto jej działanie uspokajające i możliwość zastosowania w gastronomii. Werbenę zbiera się wiosną i wczesnym latem, co przekłada się na jej wysoką cenę. W tym okresie zawartość olejku pozyskiwanego z rośliny ma największe stężenie przeciwutleniaczy i substancji stosowanych w produktach jako składniki zapachowe. Olejek jest otrzymywany za pomocą ekstrakcji przez destylację z parą wodną.

Werbena cytrynowa w kosmetykach

Olejek kosmetyczny pozyskany z werbeny jest dość drogi ze względu na zbiory i produkt produkcji. Znajdziemy go w składzie kosmetyków organicznych i ekologicznych; dobrze łączy się także z olejami pochodzenia roślinnego. Najczęściej wykorzystuje się jego właściwości zapachowe i dlatego znajdziemy go w większości kosmetyków.

AROMAT

Opisałabym go jako cytrusowy bez wyraźnych nutek słodyczy. Jest świeży, orzeźwiający i trudny do podrobienia. W perfumach i kosmetykach wykorzystuje się ją do rozprowadzenia innych zapachów, np. paczuli, róży, lawendy, drzewa sandałowego, neroli i bergamotki. Aromat werbeny można znaleźć w świecach zapachowych i odświeżaczach powietrza.

NA OPUCHLIZNĘ

Co ciekawe olejek z werbeny może być stosowany jako preparat na opuchliznę i cienie pod oczami. Ma bowiem właściwości odświeżające, łagodzące i pobudzające krążenie krwi. Jeżeli planujesz kupić krem pod oczy, to już wiesz, którego składnika w nich szukać.

NA ROZSTĘPY

Werbena jako produkt zaradczy na rozstępy jest naprawdę świetna. Jak działa? Poprawia elastyczność i nawilżenie skóry. Dobrze sprawdzi się zwłaszcza na delikatnej skórze piersi. Wystarczy niewielka ilość olejku wmasowana po każdym prysznicu.

OLEJEK DO WŁOSÓW

Kilka kropel olejku zaaplikuj na grzebień i przeczesz włosy, zaczynając od skóry głowy. Taki trik pomaga w rozczesaniu splątanych pasm i w wypielęgnowaniu kręconych włosów. Werbena nie podrażnia skóry głowy, lecz odświeża i nawilża.

OLEJEK DO PAZNOKCI

Jeżeli wmasujesz kilka kropel olejku w paznokcie lub skórki wokół nich, to zapewnisz im naturalny połysk i nawilżenie. Taka pielęgnacja zapobiegnie pękaniu, przesuszeniu i uszkodzeniom. Olejku z werbeny możesz z powodzeniem używać zamiast witaminowej odżywki do paznokci.

RELAKS

Olejek z werbeny cytrynowej odpręża, uspokaja nerwy i rozluźnia mięśnie. Z tego powodu stosuje się ją podczas masażów relaksacyjnych i sportowych, w saunach i łaźniach. Bardzo dobrze sprawdzi się w domowym SPA podczas gorącej kąpieli.

LECZENIE

Czy wiesz, że olejek z werbeny cytrynowej ma właściwości antyseptyczne? Działa oczyszczająco, odświeżająco i antykomedogennie. Wystarczy, że kilka kropel zaaplikujesz na płatek kosmetyczny i przetrzesz cerę w takim sam sposób, jak robisz to tonikiem. Używaj go raz na dzień, wraz z tonikiem lub zamiast niego.

Julia
Julia

Mam na imię Julia. Tak jak Ty uwielbiam swoje włosy i chcę by zawsze były zdrowe i piękne. Na blogu blogwlosy.pl chciałabym dzielić się swoimi poradami na temat ich pielęgnacji. Zapraszam do kontaktu, jeśli chcesz mnie poznać bliżej, masz pytanie, albo myślisz o współpracy :)